Hvad er mindfulness?
- en guide for både begyndere og øvede
Hvad er mindfulness?
- en guide for både begyndere og øvede
Mindfulness er et begreb, der i de senere år er blevet stadig mere populært og udbredt. Måske har du hørt om mindfulness fra en ven, læst om det i en artikel eller set det omtalt i medierne. Men hvad er mindfulness egentlig? Hvor kommer det fra, og hvad er det egentlig godt for?
I denne grundige guide vil du finde svar på disse spørgsmål og meget mere. Uanset om du er nybegynder eller allerede har erfaring med mindfulness eller meditation, vil denne guide give dig en dybdegående forståelse af konceptet og give dig praktiske værktøjer til at bruge mindfulness i din dagligdag.
Hvordan defineres Mindfulness?
Mindfulness kan defineres som bevidst nærvær eller en bevidst opmærksomhed på øjeblikket uden at dømme det på forhånd. Det handler om at være fuldt til stede i nuet og blive opmærksom på tanker, følelser og fysiske fornemmelser uden at blive fanget af det eller revet med. I stedet for at blive revet med af tanker om fortiden eller fremtiden, lærer mindfulness dig at være til stede i nuet og opleve tingene, som de er, fra øjeblik til øjeblik.
Mindfulness er en måde at være i livet på, hvor du er er bevidst til stede i dette øjeblik. Det vil sige, at du med vilje har din opmærksomhed på det, du laver fra øjeblik til øjeblik. Det er på en og samme tid helt simpelt og supersvært. Den gode nyhed er, at alle kan lære det 🤸🏼♂
–
Læs videre og bliv klogere på mindfulness 😊
7 principper i mindfulness
Mindfulness bygger på 7 principper, som en måde at tilgå sin meditation, yoga, qigong, krop & sind og livet i sin helhed.
1. Ikke dømmende
Sindet kan ikke kende forskel på, om du dømmer andre eller dig selv, så når du dømmer andre, dømmer du indirekte dig selv og omvendt, når du dømmer dig selv, så dømmer du indirekte andre. Den ikke dømmende tilgang vil hjælpe dig til at opleve nuet med et mere åbent sind, og der ligger en kæmpe frihed i at give slip på dømmende tanker. Mindfulness kurset, MBSR, hjælper dig med at komme godt i gang.
2. Tålmodighed
Nogle processer kan ikke fremskyndes f.eks. modningen af en sommerfuglelarve. Det samme gælder for mindfulness og det kræver tålmodighed, både når du mediterer og i hele processen med at invitere mindfulness indenfor i dit liv.
3.Tillid
Udviklingen af en basal tillid til dig selv er vigtig, for at du kan stole på det, som du oplever og lærer. Det er også vigtigt at have tillid til, at du er god nok lige præcis, som du er, og at det er nok. Tillid kan trænes og mindfulness er en måde at træne det på.
4. Nybegynders sind
En nybegynders sind er ligesom at møde livet og øjeblikket for første gang. Det ikke at vide alt på forhånd gør dig mere åben overfor dine oplevelser, og du får mulighed for at se ting med nye øjne. Hvilket giver dig friheden til at opleve livet mere fuldt ud.
5. Accept
Accept betyder at se og acceptere tingene, som de er lige nu. Har du smerter, føler du dig overvældet eller fastlås, så er det sådan det er – lige nu. Acceptér dig selv, som du er, lige nu. Nuet er nemlig det eneste øjeblik, du har til at opleve, lære eller ændre på noget.
6. At give slip
Du kender princippet om at give slip. Du giver slip hver gang du falder i søvn om aftenen. Med mindfulness øver du dig i at give slip både på det, som er behageligt, og det, som er ubehageligt. På den måde bliver du mindre fanget i gamle mønstre og vaner, og du bliver mere fri til at handle.
7. Ikke-stræbende
I mindfulness øver du en ikke-stræbende tilgang. Det vil sige uden anstrengelse. Jo mindre stræben desto hurtigere kommer du i mål. Det lyder lidt paradoksalt; ”Stræb mindre og vær mere – og kom hurtigere i mål.” Det eneste du skal er at være dig selv, hvilket er ironisk, da du jo allerede er dig selv. Og det er her det hele starter – med dig selv.
”Jeg har fået konkrete værktøjer til at skabe et rum til at få energi. Et rum til at afpasse reaktioner, så jeg får flere bevidste handlemuligheder.”
Louise, 44 år
Hvad er mindfulness godt for?
Mindfulness er godt for rigtig mange ting bl.a. til at skabe ro, fokus, og nærvær. Alt sammen noget, der er hjælpsomt i dit samvær med andre og dig selv, samt i dit arbejde. Hvis du oplever stress og manglende fokus på arbejdet kan der være hjælp at hente i mindfulness.
–
Forskning har vist at mindfulness kan behandle og forebygge stress, angst og depression på lige fod med medicin. Det kan også styrke immunforsvaret, mindske inflammation og sænke blodtrykket. Jeg linker løbende til artikler, der viser effekterne af mindfulness. Find artiklerne her.
Hvordan trænes mindfulness?
Mindfulness kan trænes ved at meditere, hvilket kan gøres på mange forskellige måder f.eks. ved mindfulness kropsscanning, opmærksomhed på åndedrættet, visualisering eller en intention om Kærlig venlighed, der også kaldes Loving kindness. Meditation er altså en måde at træne mindfulness, hvis du nu tænker ”Åh nej, jeg kan bare ikke sidde stille og meditere og derfor kan jeg aldrig komme til at træne mindfulness”, så har jeg gode nyheder til dig 😊 Mindfulness kan også trænes med bevægelse f.eks. gående mindfulness, mindful-yoga og qigong, hvor du har fokus på at opleve din krop i hver enkelt bevægelse.
Hvad betyder mindfulness?
Mindfulness kommer fra buddhismen og er oversat fra sanskrit til vestlige sprog. I vesten har vi ikke haft samme tradition med mindfulness og har heller ikke haft et sprog for det som i budismen, derfor findes der mange udlægninger af ordet.
Mindfulness er beskrevet af T. W. Rhys Davids, som “bevidstheden, der opstår ved at være opmærksom med vilje, i det nuværende øjeblik, og ikke-dømmende til udfoldelse af oplevelsen øjeblik for øjeblik.”
Mindfulness betyder altså at være fuldt til stede, og det gør du ved at have din opmærksomheden på dette øjeblik med vilje. Hvorfor nu med vilje? tænker du måske. Det er fordi, det er sindets natur at vandre, hvilket bare betyder, at tankerne har tendens til at beskæftigede med andre ting end det, du er i gang med. Det kan f.eks. være, at du vasker op og tænker på din kommende ferie eller en samtale, du havde tidligere på ugen. Når du opdager, at tankerne er et andet sted, så kan du med vilje tage din opmærksomhed til dette øjeblik – altså opvasken.
Hvorfor er det lige vigtigt at have din opmærksomhed på noget så kedeligt som opvasken? Det er fordi forskning har vist, at et vandrende sind er et ulykkeligt sind uanset aktivitet. Du oplever altså mere glæde, hvis din opmærksomhed er fuldt til stede i nuet, og det er noget, du kan lære. Oplev mere glæde og dyb ro ved at have opmærksomheden på dette øjeblik 😊Deltag på mit næste mindfulness kursus i Århus eller Højbjerg.
Hvad er mindfulness meditation?
Meditation er en vigtig del af mindfulness-træningen. Det indebærer, at du finder et roligt sted, hvor du kan ligge, sidde eller endda stå i en behagelig stilling og fokusere din opmærksomhed på åndedrættet, kropsfornemmelser eller andre objekter. Formålet er at træne sindet til at være til stede og opmærksomt på de tanker, følelser og kropsfornemmelser, der opstår, uden at blive fanget af dem.
–
Vidste du, at meditation kommer af det latinske ord ”meditatio”, som betyder eftertanke eller overvejelse. Det er jo lidt pudsigt, når mange forbinder meditation med at undgå at tænke.
Betydningen af meditation i mindfulness-træningen handler mere om opmærksomheden end om at tænke eller lade være med at tænke. Opmærksomheden trænes, så du bl.a. kan opdage, hvor dine tanker er, og hvad de indeholder uden at blive fanget af dem.
Mindfulness øvelser
Der findes et hav af mindfulness øvelser, og det kan være svært at finde ud af lige præcis hvilken øvelse, der er bedst for dig. Jeg vil prøve at hjælpe dig lidt på vej, så du kan vælge den du har mest brug for lige nu.
Kropsscanning
Kropsscanning er en mindfulness øvelse eller meditation, der systematisk tager din opmærksomhed gennem kroppen. Kropsscanning foregår oftest liggende, men kan også foregå siddende eller stående.
Ved at bringe din opmærksomhed til kroppen kan du blive mere bevidst om din krop, dine tanker og følelser. Kroppe kan også opleves som et spejl af dit liv og du kan på den måde blive mere opmærksom på dine reaktionsmønstre og lære at respondere mere hensigtsmæssigt.
–
Kropsscanning er den første øvelse på mindfulness kurserne og er rigtig god, når du gerne vil lære at meditere. Du lære at holde fokus på nuet gennem kroppen, hvilket er fundamentet for din videre træning.
Opmærksomhed på åndedrættet
Opmærksomhed på åndedrættet er en enkel mindfulness øvelse, der kan udføres når som helst og hvor som helst. Den indebærer, at du bringer fuld opmærksomhed til dit åndedræt, mærke den indadgående og udadgående strøm af luft og lader dig opsluges af den beroligende rytme. Denne mindfulness øvelse kan vare fra få minutter til en time eller mere. På mindfulness kurserne er varigheden 15 – 45 min.
–
Opmærksomhed på åndedrættet kan være en effektiv måde at bringe ro og klarhed til sindet i stressende eller udfordrende situationer. Eller som en kort pause i hverdagen inden du går videre til det næste.
”De erfaringer, jeg kan tage med mig fra kurset, er, fokus på åndedræt flere gange om dagen, især når jeg føler mig frustreret, sur eller ubalanceret eller ikke kan koncentrere mig.”
Pantea Jannati, 37 år
Bjergmeditation
Bjergmeditation er en mindfulness øvelse, der bruger billedet af et bjerg som en metafor for indre stabilitet, ro og styrke. Vejrets omskiftelighed bliver brugt som metafor for tanker, følelser og fysiske fornemmelser, der kommer og går, mens bjerget forbliver stabilt. Ved at visualisere dig selv som bjerget, kan du opleve en følelse af ro og stabilitet i sindet, mens dine tanker og følelser får lov at komme og gå.
Bjergmeditation kan være en kraftfuld praksis. Ved regelmæssigt at praktisere bjergmeditation kan du udvikle en dybere forbindelse til din egen indre ro og finde en større følelse af stabilitet og balance.
Sø-meditation
Sø-meditation er en mindfulness øvelse, der bruger billedet af en sø som en metafor for sindets tilstand og forskellige lag. Her er overfladen et billede på, hvordan vores sind påvirkes af udefra kommende ting, som vind og vejr påvirker søens overflade. Søens dybere lag mere rolige og stabile, ligesom din opmærksomhed kan være det. Billedet af at lade sig synke ned i søens dybere lag symbolisere vores evne til ikke at lade os rive med af vores egne følelser og tanker samt udefra kommende påvirkninger.
Vi du gerne lære dette sted med mere ro og stabilitet bedre at kende, så meld dig til et af mine mindfulness hold her.
8 ugers mindfulness kursus (MBSR)
Hvad er MBSR?
Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) er udviklet med baggrund i den buddhistiske meditationstradition, hvor det blev brugt som en vej til indsigt og indre fred. MBSR er et videnskabeligt dokumenteret program, der strækker sig over 8 uger, hvor du lære at være mere bevidst til stede i livet, som det udfolder sig. MBSR er et intensivt program og det er en forudsætning, at du kan være med alle gange, da det understøtter din læring om din egen meditationspraksis. Det forbedrer din livskvalitet ved at øge din trivsel, empati, humør og opmærksomhed, desuden nedsætter MBSR symptomer på stress, angst, depression og smerter
Hvem kan have gavn af MBSR?
Alle kan have gavn af Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) uanset om du er rask eller syg.
- Mindfulness kan styrke dit fokus i dit arbejde.
- Mindfulness er mental træning for elitesportsudøvere.
- Mindfulness kan forebygge og behandle stress, angst og depression på ligefod med medicin.
- Mindfulness kan give dig styrken til at være med dine kære, hvis de er i en svær situation.
Jeg taler altid med dig som deltager inden deltagelse, da der kan være hensyn, der skal tages, for at du kan få det optimale ud af det.