Hvad er Qi Gong?

- en guide for både begyndere og øvede

Hvad er
Qi Gong?

- en guide for både begyndere og øvede

Lad mig introducere dig for Qi Gong – en fantastisk måde at booste din sundhed og velvære på! Forestil dig, at du laver langsomme, koordinerede bevægelser, fokuserer på din vejrtrækning og føler dig helt i kontakt med din krop mens dit sind er helt roligt. Det kaldes zen. Qi Gong er ikke bare en øvelse, det er en hel oplevelse. Og det bedste er, at det kan praktiseres af alle – uanset alder eller form.

Qigong er en af de fem grene af traditionel kinesisk medicin, en grundlæggende praksis for kampsport og så er det en langvarig spirituel praksis, der er æret i daoistiske og zen-traditionerne.

Qi Gong kommer fra Kina

Kom, lad os tage et smut til Kina! Her kan du se folk i alle aldre, fra bedstemødre til børn, der dyrker Qigong. De balancerer, strækker sig, bliver stærkere og føler sig fantastiske godt tilpas både fysisk og mentalt. Hvem vidste, at man kunne have det så godt, mens man træner? Og her er den gode nyhed: Du behøver ikke være en superatlet for at være med. Qi Gong kan tilpasses til dig, uanset om du foretrækker at stå, sidde eller endda ligge ned. Det er din træning, din stil! 

Indenfor de fleste vestlige sportsgrene handler det meste om at være stærkere, mere udholdende og smidig. Men Qi Gong går ud over det. Det er også en spirituel praksis, hvor meditation er en naturlig del. Så mens du arbejder på din fysiske form, får du også mulighed for at finde indre ro og balance. Det er som en mini-retreat, hver gang du træner!  Så uanset om du er en absolut nybegynder eller allerede er en erfaren udøver, er Qigong noget for dig. Så hvad venter du på? Lad os komme i gang med at flytte kroppen, finde zen og have det sjovt sammen! 

Hvordan udtales Qi Gong og hvad betyder det?

Kært barn har mange navne. Det samme gælder denne ældgamle praksis, hvor navnet er landet på Qigong. Det udtales som “tji gong” eller “chi gong”. De tidligere stavemåder inkluderede også “chi kung”, men det er lidt mere old school. Til tider kaldes det også DaoJin.

Hvad betyder Qigong? Det kinesiske tegn for Qigong er 氣功. Det første tegn, 氣, er sammensat af tegnet 气, der betyder “damp” eller “luft”, og 米, der betyder “ris” eller “korn”. Samlet set betyder det “transformation af næring”, men vi refererer oftest til det som livskraft, livsenergi eller vital energi. Det spiller en vigtig rolle i filosofien bag Qi Gong og indenfor traditionel kinesisk medicin og filosofi. Det andet tegn, 功, udtales som “gong” og refererer til kultivering og konsekvent praksis.

Det handler om at opnå noget gennem konsekvent praksis og indsats. Så Qigong, eller “tji gong”, handler faktisk om at kultivere den vitale energi ved at transformere næring gennem praksis. Formålet er at styrke vores sundhed både fysisk og mentalt.

Hvordan kultiverer du din vitale energi?

Med Qigong kultiverer du din vitale energi gennem stræk af kroppen, blide flydende bevægelser koordineret med åndedrættet og fokus, der stimulerer og balancerer både krop og sind. Bevægelse, åndedræt og fokus eller intention bliver også refereret til som de tre justeringer.

Bevægelserne i Qi Gong er udviklet sådan, at de stimulerer flowet af din vitale energi gennem kroppen. Både så de kommer helt ud til spidserne af hænder og fødder for derefter at blive guidet tilbage til kroppens største energicenter, det nederste Dantian. Læs mere om de tre Dantian længere nede.

I Qigong stiler man efter at gøre åndedrættet dybt, langt, langsomt, jævnt og fint. Det er nærende for kroppen og beroligende for sindet, da det sender et signal til kroppen om at alt er trygt og godt.

Træerne binder kuldioxid og frigiver ilt og det modsatte sker i dine lunger, hvor ilten bliver optaget og kuldioxiden frigivet. Forestil dig at dine lunger er en omvendt trætop og at luften skal helt ud i alle de små blade for at udveksle ilt og kuldioxid.

Ved at gøre vejrtrækningen dyb, lang, langsom, jævn og fin giver du de bedste betingelser for udveksling af ilt og kuldioxid.

Fokus eller intention er en væsentlig del af Qi Gong. Qi – altså din vitale energi – følger din intention og dit fokus. I Qi Gong stiler man efter at kultivere Qi, så den flyder frit og uhindret i kroppen, da det har en helende effekt. Derfor er dit fokus og din intention i din Qi Gong træning vigtig. Ved at kombinere bevægelse, med vejrtrækning og fokus, der alle stimulerer flowet af Qi i samme retning, opnår du en synergistisk effekt, der er stærkere sammen end hver for sig.

De fire faser i kultiveringen af din vitale energi

 • Opdage
  Du skal først opdage eller genopdage din Qi, ved at blive opmærksom på din krop og samtidig udføre øvelser, der aktiverer din Qi-energi.
 • Guide
  Derefter kan du guide din Qi ved at udføre øvelserne med en klar intention. Qi følger din opmærksomhed og intention og bevæger sig rundt i din krop. Prøv at mærke, hvordan din bevidsthed eller intention ændrer kvaliteten af dine bevægelser og hjælper med at løsne eventuelle blokeringer. Du åbner op for en klar vej for din vitale energi!
 • Harmonisere
  For at skabe harmoni i både krop og sind kan du bruge flere qigong-øvelser, der hver især harmonisere Qi på forskellige måder. På den måde opnår du en afbalanceret tilstand, hvor energien flyder frit, og du føler dig i harmoni med dig selv.
 • Forsegle
  Til sidst forsegler du din Qi i det nederste dantian, som er det primære reservoir for den vitale energi. Det er som at samle energien på ét sted, som en fordelingscentral, og mærke dens styrke og potentiale. Prøv at mærke, hvordan din Qi flyder i din krop!

Qi Gong øvelser

Qigong består af mange forskellige øvelser og næsten ligeså mange Qigong stilarter. De bygger alle sammen på den samme teori om balancen mellem yin og yang, de tre dantian, de fem elementer, de 12 meridianbaner og flowet af Qi (den vitale energi).  

 Hvilke qigong øvelser, der er gode for netop dig lige nu, afhænger af, hvordan du har det, og hvad du gerne vil opnå. Qigong er både for begyndere, unge og ældre, elitesportsudøvere samt folk med fysiske og psykiske udfordringer. 

Herunder har jeg beskrevet et par simple øvelser med en lille video til (de kommer snart) (Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få besked om nye videoer), som du kan give dig i kast med:

 

Tre gode Qi gong øvelser?

 • Løft ånden
  Denne øvelse er en kombination af øvelserne “skub bjerget” og “løft himlen”, og den hjælper dig med at løfte ånden eller humøret. Lav den hver morgen og start dagen med lidt bedre humør. Den er særligt god, hvis du føler dig trist eller bærer på en tung byrde.
 • Træn åndedrættet
  Denne øvelse er den første øvelse i Qigong-sættet “Dao-yin Bao Jian Gong”. Den er rigtig god til at forene krop, sind og åndedræt, hvilket stimulerer harmoniseringen af disse. Brug den, når du har svært ved at samle dig om det, du skal.
 • Ryst træet
  Denne øvelse er nem og effektiv og imiterer dyr, der ryster sig efter en ubehagelig oplevelse. Øvelsen hjælper med at slippe spændinger og stress i krop og sind samtidig med, at den aktiverer din Qi. Brug den, hvis du føler dig overrumplet og har svært ved at slippe en ubehagelig oplevelse eller følelse.

Udforsk endelig disse 3 Qigong øvelser. Jeg håber, du vil mærke den positive effekt på din krop og dit sind!

Qi Gong i Traditionel Kinesisk Medicin

Qigong udgør en af de fem grene indenfor traditionel kinesisk medicin, hvor akupunktur, urtemedicin, kost og massage udgør de fire andre grene.


De fem grene af traditionel kinesisk medicin bygger alle på den samme teori om wuji, der eksisterede før universets skabelse, yin og yang som hinandens modsætninger og indbyrdes afhængige, taiji, der repræsenterer den evigt skiftende balance mellem yin og yang. Derudover bygger de på teorien om Qi, den vitale energi, de fem elementers indbyrdes balance og meridianbanerne, hvor Qi flyder i kroppen.
De er alle baseret på den samme teori og har til formål at opretholde eller genvinde balance ved hjælp af forskellige metoder.

Meridianbaner - hvad er det?

I Qigong, akupunktur og massage indenfor traditionel kinesisk medicin er de 12 meridianbaner og de otte ekstra meridianer centrale. I Qigong aktiveres enderne på meridianbanerne, de såkaldte kildepunkter, gennem bevægelser. Disse kildepunkter findes omkring håndled og ankler og har forbindelse til de indre organer.

Organerne er forbundet i sæt af to, et yin-organ og et yang-organ, samt to ekstra organer/aspekter. Blandt de otte ekstra meridianer lægger Qigong særlig vægt på Ren Mai (yin) og Du Mai (yang), som ofte aktiveres gennem meditation og visualisering. En særlig meditation, kaldet “Den Lille Himmelske Cirkulation”, styrker din oprindelige Qi.

Qi, den vitale energi, strømmer gennem hele kroppen, men meridianbanerne fungerer som vigtige transportveje for den vitale energi. I visse Qigong sæt er aktivering af meridianbanerne i fokus, da de fungerer som slags “super-motorveje” for Qi-transporten.

Hvis du synes viden om og teorien bag Qi Gong, så meld dig til mit nyhedsbrev her og bliv opdateret, når jeg ligger ny viden op her på hjemmesiden.

Yin & Yang og Taiji

Før universets eksistens var der wuji. Fra wuji opstod yin og yang som modstridende kræfter. Når disse kræfter er i perfekt harmoni og balance med hinanden, betegnes det som taiji, som symboliseres af det velkendte tegn ☯. På billedet laver jeg en øvelsen “De to fisk hænger fra en pagode”, der symboliserer netop dette tegn og balancen mellem yin & yang

Dao repræsenterer vejen til eller læren om balancen i naturen og universet. Dao er altså vejen mod taiji. For at finde vejen til balance er det vigtigt at acceptere livet, naturen og universet, som de er. Med udgangspunkt i og accept af livet, som det er, kan Qigong være med til at give balance mellem yin & yang.

Kom og vær med til Qi Gong og find balancen. Find holdene her.

De tre Dantian

De tre Dantian repræsenterer de tre store energicentre i vores krop. Det øverste Dantian findes i hovedet, det midterste i brystet, og det nederste, som er det væsentligste, befinder sig i den nedre del af maven. Hver af de tre Dantian er knyttet til forskellige egenskaber.

For at aktivere, nære og styrke de tre Dantian kan man anvende forskellige metoder f.eks. bevægelser, chanting (lyde), opmærksomhed og intention.

Den Lille Himmelske Cirkulation

En særlig meditation, kaldet “Den Lille Himmelske Cirkulation”, styrker din oprindelige Qi og lægger særlig vægt på meridianerne Ren Mai (yin) og Du Mai (yang). Ved at fokusere din opmærksomhed og regulere din vejrtrækning kan du åbne meridianbanerne Ren Mai og Du Mai og balancere Yin & Yang og blod & Qi. Metoden  blev først beskrevet af Den Gule Kejser og indeholder 5 simple trin, der giver en let og sikker praksis med en logisk fremgang.

Hvis du gerne vil lære mere om denne meditation kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev, så får du besked om mit næste online kursus i Den Lille Himmelske Cirkulation med sin naturlige progression i 5 trin. Du kan også holde øje med min holdplan, hvor de planlagte kurser også vil fremgå.

Scroll to Top